logo

Újabb „munkáltatói trükk” vérzett el a bíróság előtt!

2020.09.03.

Kollégánk egy budapesti kerület rendőrkapitányságán technikusi beosztásba van kinevezve, de havonta rendszeresen más kerületi rendőrkapitányság illetékességi területén is végzi utasításra a szolgálati feladatait (régiós szolgálat), így ellátja az adott bűnügyi helyszín helyszínelését. Álláspontunk szerint ezért megbízási díj jár! A más kerületekben is történő szolgálatellátásra vélelmezetten azért kerül sor, mert az adott kerületben a technikusi státuszok megüresedtek, nincsenek betöltve, illetve tartósan akadályozott személy helyettesítése szükséges.

Mindezektől is függetlenül megállapítható azonban, hogy az adott hivatásos kinevezése a kerületi rendőrkapitányság állományában áll fenn, így nyilvánvalóan nem tartozhat munkakörébe, beosztása feladatkörébe egy másik rendőrkapitányságon jelentkező és az ottani állomány munkakörébe tartozó technikusi feladat ellátása. Ezt nem érinti a munkaköri leírás teljes Budapest területére, mint munkavégzési helyre történő utalása sem. A munkaköri leírás ugyanis a munkáltató egyoldalú nyilatkozata, amely a kinevezésnek nem része, az nem igényli a hivatásos elfogadását, azt pusztán részére legkésőbb az első szolgálat megkezdésekor át kell adni, és ezzel egyidejűleg tájékoztatni kell őt a szolgálat teljesítéséhez szükséges munkavédelmi szabályokról, valamint a szolgálatteljesítés rendjéről. Vagyis ez utóbbi nem ronthatja le a kinevezés tartalmát, annak szabályait.

S a lényeg… a mai napon a Fővárosi Törvényszék ítéletében a fentieket megerősítette, kereseti követelésünknek helyt adott és a képviselt tagunknak közel 900.000 Ft megbízási díjat, annak kamatait, valamint perköltséget ítélt meg! Sokan vártunk már erre az ítéletre, úgyhogy itt az idő… légy tagunk, s képviselünk ebben is! Természetesen ez érinthet a technikusokon kívül másokat is, így különösen a járőröket. S persze az érvényesíthető összeg is csak egy példa, ha a más kerületi feladat rendszeresen és évekre visszamenőlegesen is jelentkezik, akkor az összeg elérheti az 1.500.000 Ft-ot is. Szóval itt az idő! Hívj, írj, keress minket! Csak az FRSZ!

dr. Tordai Gábor kamarai jogtanácsos

Archívum

Share This