logo

Szolgálati nyugdíj rendőrlovaknak és -kutyáknak

2021.02.23.

A 444. hu cikke szerint nyugellátásban részesülhetnének a jövőben a rendvédelmi szerveknél szolgált állatok a lengyel kormány legújabb törvényjavaslata alapján. Ezidáig ha egy rendőrkutyát vagy -lovat leszereltek, semmilyen ellátás nem járt utánuk. Az állatokat általában egykori gondozóik fogadták örökbe, majd saját zsebből finanszírozták az ellátásukat.

A törvényjavaslat értelmében ezután az obsitos állatok ellátását – gondozásuk és állatorvosi ellátásuk költségeit – életük végéig az állam fedezhetné. Mariusz Kamiński belügyminiszter reményei szerint javaslatát minden párt támogatja majd.

Tájékoztatása szerint jelenleg úgy ezer kutya és több tucat ló szolgálhat a lengyel rendőrségnél, határőrségnél és tűzoltóságnál, ezek mind jogosultak lehetnének a nyugdíjra. „Négylábú tisztjeink szolgálatai felbecsülhetetlenek, ezért is olyan fontos, hogy gondoskodjunk róluk szolgálatuk vége után is” – mondta Jarosław Szymczyk, a lengyel országos rendőr-főkapitányság vezetője.

Emlékezetes, hogy Magyarországon az 1937. évi XXIV. törvénycikkel bevezetett szolgálati nyugdíjrendszer intézményét a kormányzat 74 évi fennállás után 2012. január 01-től kezdődően eltörölte. Azóta a nyugdíjrendszerben a rendvédelmi szerveknél szolgálatott teljesített magyar embereket semmiféle kedvezmény nem illeti….

Archívum

Share This