logo

Elbukott az ORFK trükközése!

2021.02.24.

Több alkalommal beszámoltunk sikeres pereinkről, amelyekben a bűnügyi technikusi beosztásban lévő, de egyéb – jellemzően nyomozói vagy vizsgálói – feladatot ellátó tagjaink képviseletében indított perekben megbízási díj fizetésére kötelezték a munkáltatókat.

Ebben nincs is újdonság, de! A bűnügyi technikusi tevékenységet szabályozó ORFK utasítást érdekes módon az első, szintén szakszervezetünk képviselte mellett hozott marasztaló Kúriai ítéletet követően módosították, majd 2020. november 20-án hatályon kívül helyezték.

A munkáltató ezzel összefüggésben arra hivatkozott, hogy az ORFK norma hatályon kívül helyezését követően a megbízási díjnak jogalapja nem lehet, mert ORFK Utasítás már nem határolhatja be a bűnügyi technikusi beosztás feladatkörét.

A Szegedi Törvényszék ítélete azonban a szakszervezetünk álláspontját osztotta, amely szerint tarthatatlan lenne az a jogkövetkeztetés, hogy az ORFK Utasítás hatályon kívül helyezését követően nem állapíthatók meg a bűnügyi technikus feladatai, hiszen azonosak a munkáltatói elvárások, vagyis a bűnügyi technikus nem végezheti saját belátása vagy kedve szerint továbbra sem a nyomkutatás, nyomrögzítés folyamatát, csak a szakma szabályai szerint, és ez jelöli ki a bűnügyi technikus feladatkörét is.

Szakszervezetünk elsőként nyert pert az ORFK Utasítás hatályon kívül helyezését követő időszakot érintően is, így továbbra is jár megbízási díj a bűnügyi technikusoknak a többletfeladataiért.

A bírósági gyakorlat következetesnek mondható, Kúria ítéletek is alátámasztják a pernyertességet, így csak az veszíthet, aki nem törődik az igénye érvényesítésével, mert az hónapról-hónapra folyamatosan évül el. A munkáltató így is spórol, hiszen a többletfeladat ellátására nem kell más személyt foglalkoztatnia, csupán megbízási díjat fizetnie.

Várjuk azon bűnügyi technikusi tagjaink érdeklődését, akik egyéb feladatokat is ellátnak, (pl.: szemlebizottság vezetés, adatgyűjtés, bűnügyi megkeresések, tanú- és gyanúsítotti meghallgatások, bűnügyek és rendkívüli haláleseti ügyek vizsgálata, személy- és tárgykörözés, bűnügyi akciók, komplett nyomozó vagy vizsgálói feladatok ) mert a többletfeladatért megbízási díj jár, amelyet tudunk érvényesíteni.

dr. Oláh Tamás kamarai jogtanácsos FRSZ Jogsegélyszolgálat

Archívum

Share This