logo

Négyszeresére emelkedett az igényelhető lakáskölcsön összege

2021.03.29.

A Magyar Közlöny 39-es számában kihirdetett 7/2021. (III. 10.) BM rendelet 2021. április 01-től módosítja a lakáscélú munkáltatói kölcsönről szóló 44/2012. (VIII. 29.) BM rendeletet, kiváltképp a munkáltatótól igényelhető kamatmentes lakáskölcsön összeghatára vonatkozásában.

A lakásépítéshez, vásárláshoz, bővítéshez igényelhető kölcsön összege pl. 20 millió Ft-ra emelkedik a jelenlegi – építés, vásárlás esetén – 5 millió, bővítés esetén 3,5 millió Ft-ról. De lakás korszerűsítés, illetve akadálymentesítés céljára is 5 millió Ft lesz igényelhető a jelenlegi 1,5 millió Ft, illetve 1 millió Ft helyett.
A kölcsönösszegek felső határának jelentős emelésén túl az igénylést megalapozó élethelyzetek is bővülnek, egészen pontosan a pénzintézeti lakáskölcsönök törlesztésének csökkentésére, vagy akár visszafizetésére is lehet munkáltatói kölcsönt igényelni.

Önerőt természetesen továbbra is fel kell tudni mutatni, de az a jövőben nincs %-osan (20 %) behatárolva.
Viszont további feltételként előírásra került az, hogy a lakáskölcsön igényléssel érintett ingatlanra nem elegendő az, hogy a lakcímkártya arra a címre legyen kiállítva, hanem az adott címen az életvitelszerű ott lakás is elvárás, azaz követelmény.

A kamatmentes munkáltatói lakáskölcsön visszafizetésének futamidejei is módosulnak, lakás építés, vásárlás, bővítés esetén a jelenlegi 15 évről 20 évre; akadálymentesítés, korszerűsítés esetén a jelenlegi 10 évről 15 évre. Az újonnan bevezetésre kerülő pénzintézeti lakáshitel csökkentése, kiváltása céljából igényelt munkáltatói lakáskölcsön futamideje legfeljebb 25 év lesz.

A belügyi szervnél eltöltött folyamatos szolgálati idő után x évente történő jóváírás összegei is pozitívan változnak: minimum 25 ezer Ft-tal több lesz a kedvezményként biztosított összeg (pl. 5 év szolgálati idő után a jelenlegi 25.000,- Ft 50.000,- Ft lesz, de 20 év után már 50.000,- Ft-tal nő a kedvezmény: pl. 20 év után jelenleg ez 100.000,- Ft, de április 01-től 150.000,- Ft lesz. A maximális kedvezmény a jelenlegi 400 ezer Ft helyett 575.000,- Ft lesz! A BM rendelet módosítás szerint a szolgálati idő alapján járó kedvezmény a havi törlesztőrészlet összegét csökkentheti.

Természetesen a lakáskölcsönös BM rendelet módosításának Magyar Közlönybeli megjelentését követően az ORFK-tól tájékoztatást kértünk arra vonatkozóan, hogy az április 01-től igényelhető magasabb lakáskölcsön összegekhez pénzügyi fedezet összeg emelés is párosul-e, mivel az nem lenne hathatós segítség, ha ugyanakkora „tortát” lehet felosztani, mint korábban, mert akkor bár nagyobb összeget, de csak kevesebben vehetnének igénybe. Amint választ kapunk a kérdésünkre az ORFK-tól, arról haladéktalanul hírt adunk.

FRSZ Jogsegélyszolgálat

Archívum

Share This