logo

Hűségpénzzel kötnék röghöz a rendőröket?

2021.06.22.

Hathavi fizetést adnának a rendőröknek, hogy megakadályozzák a tömeges leszerelést, de a Magyar Hang információi szerint az erről szóló tárgyalásokon felmerült, hogy feltételekhez kötik a jutalmat. Az FRSZ főtitkára a lapnak adott interjúban kiemelte, hogy nem lenne igazságos, ha hűségidőhöz kötnék a pénz kifizetését, ezt a juttatást ugyanis az elmúlt évek megpróbáltatásaiért kapnák: a rengeteg munkáért, a rossz körülményekért és az alacsony fizetésért.

 

Magyar Hang: Hűségpénzzel kötnék röghöz a rendőröket?

Hathavi fizetést adnának a rendőröknek, hogy megakadályozzák a tömeges leszerelést, de lapunk információi szerint az erről szóló tárgyalásokon felmerült, hogy feltételekhez kötik a jutalmat. Az állomány viszont már így is teljesítőképessége határán van, a tavalyi évben például átlagosan havi 17 órányi pluszmunka jutott egy rendőrre.

Ügyes trükkel érheti el a kormány, hogy a rendőrök ne mondjanak fel tömegével néhány hónappal a jövő évi országgyűlési választások előtt. Az állományban ugyanis óriási az elégedetlenség – korábbi szakszervezeti felmérés szerint 70 százalék fontolgatja, hogy pályát módosít –, ám a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt nem lehetett leszerelni egészen június 15-éig.

Orbán Viktor miniszterelnök látszólag nagyvonalú pénzosztással oldaná meg a problémát: múlt hét csütörtökön hathavi bérnek megfelelő juttatást ígért a fegyveres szolgálatot teljesítőknek abban az esetben, ha az idei gazdasági növekedés eléri az 5,5 százalékot. A jövőben háromévenként járó, úgynevezett fegyverpénzt (hűségpénzt) két éve már felvetették, de akkor semmilyen jogszabály nem született róla, a mostani bejelentés alapján viszont még a választás előtt, 2022. január–februárban átutalnák az érintetteknek.

Márpedig ez a fejenként nagyjából 900 ezer és 2 millió forint közötti összeg elég lehet arra, hogy az állomány tagjai kihúzzanak még fél évet. Lapunk információi szerint ugyanakkor nem kizárt, hogy a pénzért cserébe különböző feltételeket szabnak majd a rendőröknek.

Az erről szóló tárgyalásokon felmerült, hogy a pénzt csak akkor kapják meg az érintettek, ha vállalják, hogy további három évig nem szerelnek le – mondta a Magyar Hangnak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára. Hozzátette: ha valaki a határidő előtt mégis távozik, könnyen lehet, hogy vissza kell fizetnie a pénzt, vagyis mindenképpen meg kell ismerni az apró betűs részeket is.

Lapunk erre vonatkozó kérdésére a Belügyminisztérium (BM) azt közölte, hogy még nem döntöttek arról, pontosan „milyen szabályozáshoz lesz kötve (beleértve a személyi kör érintettségét) az esetleges kifizetés”. Ennek megfelelően nem tudtak válaszolni arra a kérdésre sem, hogy hány embert érint majd az intézkedés, valamint hogy összességében mennyibe kerül majd.

Pongó Géza úgy véli ugyanakkor, előfordulhat, hogy a kormány „csodafegyvere” mégsem lesz annyira hatásos, az esetleges pluszfeltételek ugyanis sokakat távozásra sarkallhatnak. Hasonlóan látja a helyzetet a lapunknak név nélkül nyilatkozó rendvédelmi dolgozó is, aki szerint januárig ugyan még sokan kihúzhatják az állományban abban bízva, hogy jutalmat kapnak, de több évet csak az ír alá, akinek nincs más állásajánlata, vagy hitelt vett fel valamelyik rendvédelmi szervtől. – Szerintem csak a magasabb fizetés és a korkedvezményes nyugdíj visszaállítása csökkentené az elégedetlenséget– fogalmazott. Egy másik rendőr szintén óvatos. – Csak akkor hiszem el, hogy adják, ha már lesz végrehajtási rendelet. Ezt a pénzt már 2019 óta ígérgetik, de még nem kaptunk egy forintot sem –mondta.

Pongó Géza szerint az biztos, hogy nem lenne igazságos, ha hűségidőhöz kötnék a pénz kifizetését, ezt a juttatást ugyanis az elmúlt évek megpróbáltatásaiért kapnák: a rengeteg munkáért, a rossz körülményekért és az alacsony fizetésért. (Kapcsolódó cikk: Kerülik a rendőri pályát a fiatalok)

További problémát okozhat az is, hogy a BM tájékoztatása alapján Orbán Viktor bejelentése – bár erről még nem született végleges döntés – csak a hivatásos állományra vonatkozott, azaz a juttatásból kimaradnának a civil alkalmazottak. (A hivatásos állomány létszáma mintegy 36 ezer fő, míg az egyéb alkalmazottaké 14 ezer.) – Két éve volt már ehhez hasonló eset, akkor év végén bruttó 500 ezer forintot kaptak a fegyveres szolgálatot teljesítők. Persze ez óriási feszültséget okozott, volt olyan bérszámfejtő, aki ugyan nem kapott egy forintot sem, de be kellett mennie a két ünnep között, hogy elvégezze a extra utalásból adódó pluszmunkát – fejtette ki Pongó Géza.

A szakszervezeti vezetők egyébként mind egyetértenek abban, hogy az Orbán Viktor által ígért hathavi juttatás nem helyettesítheti a nagyjából átlagosan nettó 260 ezer forintos bér megemelését és a megfelelő életpályát. – Jól hangzik ez az összeg, de valójában a béralapot kellene emelni, és akkor nem lenne szükség ilyen extra pénzekre – mondta a Magyar Hangnak Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője.

Orbán Viktor ezenfelül 10 nap extra szabadságot is ígért azoknak, akik részt vettek a járvány elleni védekezésben. – Reméljük, ki tudják majd adni a parancsnokok ezeket a napokat – jegyezte meg Powell Pál, aki szerint sok kollégáját fizikálisan és mentálisan is megviselték az elmúlt hónapok.

A terhelés a következő időszakban sem csökken, várhatóan több száz főt igényel majd a labdarúgó Európa-bajnokság, valamint a budapesti eucharisztikus kongresszus biztosítása, ahová Ferenc pápa is ellátogat. Ezeket a feladatokat igen elgyötört állomány végzi majd: lapunk kérdésére a Belügyminisztérium elárulta, hogy a rendőrség hivatásos állományának tagjai a járvány kitörése után december 31-éig havonta átlagosan 17 órányi túlszolgálatot teljesítettek. Ezért fejenként havi 53 629 forintot kaptak. Az idei terhelés valamivel kisebb volt, május 27-éig átlagosan havi 11 óra túlszolgálat jutott egy rendőrre, amelyért fejenként 25 557 ezer forint járt.

– Ezek természetesen átlagos adatok, vagyis azok, akik terepen voltak, járőröztek az utcán, vagy ellenőrizték a fertőzötteket, sokkal több pluszmunkát teljesítettek. Nekünk van olyan kollégánk, akinek száz túlórája volt egy hónapban – fogalmazott Powell Pál, aki azt ugyanakkor mindenképpen pozitívumként értékelte, hogy az ezért járó pénzt rendben elutalták.

Szakszervezeti vezetők úgy vélik, az egyenlőtlen eloszlás miatt az is előfordulhatott, hogy valakinek alig volt szabad hétvégéje a járvány kitörése óta.

Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének vezetője ráadásul korábban a Népszavának nyilatkozva arra is felhívta a figyelmet, hogy míg egy hivatásos katona naponta tízezer forintot kapott az egész napos járőrözésért, addig a vele együtt dolgozó rendőrnek csak óránként bruttó 190 forintos pótlék járt, ha éjszaka volt szolgálatban. A járványügyi és egyéb feladatok elvégzéséhez több rendőrre lenne szükség, azonban a trend ezzel ellentétes: becslések szerint évente 2000–2500-an szerelnek le, miközben az egyetemet és az egyéb rendvédelmi képzéseket csak mintegy 1500-an végzik el.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/25. számában jelent meg június 18-án.

A 6 havi külön juttatást a rendvédelem teljes állományának biztosítsák!

Amennyiben a GDP növekedése idén meghaladja az 5,5 százalékot, akkor a rendvédelmi dolgozók számára 2019-ben ígért 3 évenkénti 6 havi illetménynek megfelelő összegű juttatásra való jogosultságot – a hivatásosokon kívül – terjesszék ki a rendőrség Riaszos és munkavállalói állományára is, javasolta az FRSZ a Belügyminiszternek. E mellett szakszervezetünk további javaslatokat is megfogalmazott az illetmények emelése és az egyéb juttatások biztosítása tekintetében. Mindezek részletesen az alábbiakban olvashatók.

Archívum

Share This