logo

M1: jövőre jöhet a fegyverpénz

2021.09.27.

Jövő év elején hat havi fegyverpénzt fizet ki a kormány a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos tagjainak. Az úgynevezett fegyverpénzt 2019-ben jelentette be a kormány. A félévi jövedelemnek megfelelő juttatás három évente jár a rendvédelmi dolgozóknak, ha a gazdaság teljesítménye eléri az 5,5 százalékot – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

A rendőrök és a rendvédelmi szervek dolgozói kapják ezt a juttatást, amelyet az Orbán-kormányzat vezetett be, célja pedig egyértelműen az, hogy megőrizze ennek a szakmának a népszerűségét, őrködjön afelett, hogy folyamatosan legyen felvétel, illetve az ott dolgozók az állományban maradjanak – mondta Pásztor Szabolcs, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense. 

A hat hónapos fizetést a legutóbbi intézkedések szerint azok kapják meg, akik 2020. január 1-je óta bent vannak a rendszerben, három éves és folyamatos a munkaviszonyuk, illetve a nyugdíjba vonulók kaphatják még meg ezt a fegyverpénzt meg – tette hozzá.

A kifizetésnek az ütemezése 2022. február elején lesz majd.

A videó ezen a linken tekinthető meg.

Pontosításkánt megjegyezzük, hogy az interjúban elhangzottakkal szemben a fegyverpénznek nevezett 6 havi juttatást sem 2017-ben, sem azóta ténylegesen nem vezették még be, mivel arról hatályos jogszabály nem rendelkezik!

A 6 havi juttatásról elsőként Pintér Sándor belügyminiszter tett említést 2019. december 27-ei sajtótájékoztatóján. Akkor a miniszter azt mondta, hogy Orbán Viktor kormányfő feladatul szabta a nemzetbiztonsági kabinet számára, hogy további juttatási elemeket dolgozzanak ki a fegyveres testületek hivatásos állományú tagjai részére. A kabinet javaslata, hogy 2020 január elsejétől 3 évente hat havi illetménynek megfelelő juttatást kapjanak az érintettek. Ezt követően azonban az FRSZ és a többi rendvédelmi szakszervezet többszöri sürgetése ellenére sem történt érdemi intézkedés, de még egyeztetésre sem került sor a juttatás bevezetéséről.

Másfél év várakozás után a miniszterelnök 2021. június elején tartott sajtótájékoztatóján tett egy újabb bejelentést, mely szerint: amennyiben a GDP növekedése idén meghaladja az 5,5 százalékot, akkor a rendvédelmi dolgozók 2023. helyett már jövő januárban megkaphatják a “fegyverpénzt.”

Az első bejelentés óta eltelt másfél évben az FRSZ – más rendvédelmi szakszervezetetekkel együtt – több javaslatot is megfogalmazott a 6 havi juttatással kapcsolatban. Egyebek mellett kezdeményeztük, hogy a juttatásból ne zárják ki a rendvédelmi igazgatási alkalmazotti jogviszonyban állókat (Riasz) és a rendvédelmi szervek munkavállalóit sem.

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács 2021. július 06-ai ülésén a Belügyminisztérium képviselői még úgy nyilatkoztak, hogy az újonnan bevezetni tervezett juttatásból a Riaszos és a munkavállalói állomány nem részesüleht, mivel annak „célcsoportja” a rendvédelmi szervek hivatásos állománya. Ezzel szemben a sajtóban az utóbbi napokban egymásnak ellentmondó hírek tűntek fel. Legutóbb például a FIDESZ kommunikációs igazgatójának facebook oldalán azt lehetett olvasni, hogy a 6 havi fegyverpénzt a rendvédelmi szervek „esküt tett tagjai” kapják majd meg. 

 Esküt azonban nem csak a hivatásos, hanem a Riaszos állomány is tesz a rendvédelmi szerveknél….

Júliusban a BM szeptemberre ígérte a konkrét jogszabály tervezet egyeztetésének megkezdését, amire ez ideig nem került sor, pedig lassan októbert írunk…

Archívum

Share This