logo

Nem lesz felső határa a fegyverpénznek

2021.11.15.

A Napi.hu cikke szerint nem lesz maximálva a fegyveres és rendvédelmi szervezetek hivatásos tagjai számára a 2022 elején kifizetésre kerülő fegyverpénz, ami azt jelenti, hogy egy rendőrtábornok a milliós fizetése mellé ugyanúgy megkaphatja a hathavi bérét, mint egy 160 ezer forintos illetményért dolgozó kezdő rendőr. A rendvédelmi szakszervezetek jelenleg a várható fegyverpénz ellenére is keveslik a kiegészítő juttatás 11 százalékpontos emelését, amely lényegében az egyetlen eszköz lenne a rendőri fizetések növelésére. Ez nem éri el a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emelésének szintjét sem. (Erről bővebb infomráció itt olvasható.)

Még mindig nem jelent meg az Orbán Viktor miniszterelnök által szeptemberben biztosra ígért hathavi fegyverpénz kifizetéséről szóló határozat, amely a fegyveres szolgálatok kötelékében dolgozó hivatásos állománynak juttatna pluszpénzt. Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) munkavállalói oldalának vezetője szerint nem fog elmaradni a bónusz, most valószínűleg a részletszabályozás kidolgozása miatt várat magára a határozat kihirdetése.

A részletszabályokon ugyanakkor sok múlhat, ugyanis ez alapján dől majd el, hogy a hathavit ténylegesen mindenki megkaphatja majd, aki jelenleg a hivatásos állományhoz tartozik, vagy csak azoknak jár majd, akik legalább három éve folyamatosan a rendvédelmi testületek kötelékében dolgoznak. Szintén a részletek kidolgozása után dől el majd el, hogy például a gyesen, gyeden lévő rendőrök megkaphatják-e majd a pluszpénzt. A kihirdetés „csúszása” azonban okoz némi feszültséget az állomány körében, a kollégák számára megnyugtató lenne, ha tudhatnák, milyen feltételek mellett kaphatják majd a hathavit – értékelt a Napi.hu-nak Powell. Információi szerint viszont az már eldőlt, hogy a fegyverpénz mértékét nem fogják maximálni a magasabb rendfokozatokban, így egy tábornok is azonos módon a hat havi fizetését kapja meg jutalomként, mint egy tiszthelyettes. A rendőrök körében ugyan elterjedt, hogy fejenként maximum 2 millió forintot fizetnek ki az állomány részére, ám ez szerinte nem valós információ.

Így már világosabb, hogy a juttatás miért terheli majd meg közel 180 milliárd forinttal a költségvetést, ám az elosztás nem túl méltányos, pláne annak fényében, hogy egy tavalyi parlamenti döntés alapján 2021-től jelentősen megemelték a rendvédelmi szervek országos vezetőinek, a helyetteseiknek, illetve a megyei parancsnokoknak a fizetését. A beosztási illetmény megállapításához szükséges szorzószámok, besorolások módosítása lapinformációk szerint oda vezetett, hogy az országos vezetők számára minimum másfél millió forintos bruttó bért ítéltek meg, amely jó teljesítmény esetén 1,9 millió forintra is emelkedhet. Sok vezető számára ez azt jelentette, hogy majdnem megduplázódott a bére. A számítások alapján helyetteseiknek bruttó 1,3 millió és 1 millió 650 ezer forint közötti alapbér jár év eleje óta.

Eközben a rendvédelem derékhadát alkotó tiszthelyettesi állomány illetménye továbbra is jelentősen elmarad az átlagkeresettől, körükben még mindig sokan keresnek havi nettó 200 ezer forint körül. Továbbra is jellemző, hogy a középfokú végzettségű, kezdő (0-3 évig szolgálatot teljesítő) rendőröknek mindössze havi nettó 150-170 ezer forintnyi illetménnyel kell beérniük.

Powell Pál szerint nagyon nagy eltérések lesznek a kifizetésekben, az állomány jobban értékelte volna, ha hasonló döntés születik, mint 2019-ben, amikor egységesen kaptak bruttó 500 ezer forintos jutalmat a rendőrök. Ám a mostani bónusznak is örülni kell, mert immár nemcsak a tiszthelyettesek érzik, hogy nagyon alul vannak fizetve, de a beosztott tiszti állomány körében is nő az elégedetlenség, mivel immár az ottani fizetések értéke is kisebb, mint amennyit a civil életben ilyen szakképzettség mellett el lehetne érni. Nem sajnáljuk a pénzt a vezetőktől, mert nem az ő fizetésük túl sok, hanem a tiszthelyetteseké túl alacsony – kommentált az érdekképviseleti vezető.

Az is eldőlt, hogy a rendvédelmi igazgatási viszonyban dolgozó közalkalmazottakra, kormánytisztviselőkre (riaszosok), valamint a munkavállalókra nem fogják kiterjeszteni a fegyverpénzt. Ez azt jelenti, hogy a testületeknél dolgozók kevesebb mint egyharmada nem részesülhet a bónuszban, miközben majdnem ugyanazok a törvényi előírások vonatkoznak rájuk is mint a hivatásosokra, míg a járványkorlátozások idején a hivatásosok munkájának egy részét is ők végezték el. Powell szerint teljesen minimális az esélye annak, hogy ezt az elhatározást módosítsák.

Jelenleg felfokozott hangulat uralkodik a rendvédelmi szerveknél, mindenki a hathavi részletszabályozását várja, karácsony érkeztével sokaknak jól jönne, ha előbb jönne a kifizetés. A másik oldalról viszont a hangulat igen rossz, hiszen mindenki látja, hogy a polgári életben a legkisebb bérek emelésével jobban megugranak a jövedelmek. Például a Lidl bruttó 460 ezer forintos kezdőfizetéssel szemben nem versenyképesek a mostani tiszthelyettesi fizetések.

A leszerelések kapcsán a legtöbben kivárásos állásponton vannak, aki eddig nem lépett, az a hathavit mindenféleképpen meg fogja várni, habár akadnak olyanok is akik nem várták meg és elmentek. Nagyon sok kolléga emlegeti azt, hogy a hathavi felvétele után elhagyja a pályát. Nem megjósolható, hogy milyen arányban szerelnek majd le, de sokan készülnek erre – fogalmazott.

A Belügyminisztérium javaslata szerint jövőre 11 százalékponttal emelkedhet meg a rendvédelmi dolgozók kiegészítő juttatása, amely jelenleg az illetmények 10 százalékát teszi ki. Gyakorlatilag ez az egyetlen eszköz, amelyet a hivatal fizetések növelésére ajánl. A Belügyi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldalának (BÉT MVO) novemberben kiadott véleménye szerint azonban ilyen mértékű emelés különösen a tiszthelyettesi állomány körében nem jelenti az érintettek egzisztenciális, anyagi gondjainak megoldását.

A BÉT MVO továbbra is azt javasolja, hogy a (2008 óta változatlan összegű) 38 650 forintos rendvédelmi illetményalapot emeljék meg és a kiegészítő juttatás az illetményrendszerbe kerüljön beépítésre. ( A rendvédelmi illetményalap nyomán különféle szorzószámokkal határozzák meg egy adott rendvédelmi dolgozó havi bruttó illetményét, amelyet pótlékokkal is kiegészíthetnek.) Ezt az alapot a későbbiekben legalább az infláció mértékével automatikusan mindenképp emelni szeretnék, az infláción felül pedig megállapodás szerint döntenének arról, hogy milyen mértékben nőjön tovább.

Úgy látják: az illetményalap megemelése sokkal kiszámíthatóbb helyzetet, biztosabb jövedelmet teremtene az állomány számára, és minden más bérelemet – egyebek közt a ruhapénzt is magával húzna. A vonatkozó rendelkezés ugyanis a kiegészítő juttatás elvileg bármikor megszüntethető, hiszen pótlékként kapja az állomány, és nem épül be az alapilletménybe. Az érdekképviseletek szerint az lenne a minimum, hogy a honvédelmi illetményalap (44 600 forint) szintjére emeljék a rendvédelmiek szolgálati alapját, de Powell Pál becslése szerint legalább 50 ezer forintra kellene emelni az illetményalapot ahhoz, hogy a tiszthelyettesi állomány elvándorlását megakadályozni, vagy legalábbis mérsékelni lehessen.

Jelen állás szerint úgy fest, hogy a minisztérium nem fontolja meg az illetményemelést, és a kiegészítő juttatás beépítését sem. Utóbbi tekintetében viszont még történhet elmozdulás a BÉT november végén esedékes ülésén.

Archívum

Share This