logo

Rendvédelmisek sokadszorra hátrányban

2022.02.23.

200 ezer forintos születési támogatást is kaphatnak a honvédségi dolgozók, jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter, a 24.hu cikke szerint. Az állományt (a szólamok szintjén) mindig támogató Belügyminisztérium sajnos most is adós maradt egy hasonló bejelentéssel. Így, a rendvédelmi dogozókat honvéd bajtársaikhoz képest sokadszorra hozza hátrányosabb helyzetbe a kormányzat.

A 24.hu cikke szerint megállapodtak a Magyar Honvédség jövő évi béren kívüli juttatásairól. A sajtótájékoztatón a miniszter kiemelte: a kormány családügyi politikájával összhangban, az ideihez hasonlóan, a honvédelmi tárca jövőre is támogatja a gyermeket vállaló, illetve gyermeket nevelő dolgozókat. A hivatásos és szerződéses katonák, honvédelmi alkalmazottak részére gyermekenként tanévindítási, továbbá nevelési támogatást biztosítanak – mondta. A hivatásos és szerződéses katonák, honvédelmi alkalmazottak gyermekenként, szülőnként bruttó 200 ezer forintos születési támogatást is kaphatnak, vagyis, ha mindkét szülő honvédelmi dolgozó, mindketten jogosultak a juttatásra. Továbbra is hozzájárulnak a honvédségi dolgozók munkába járási, étkezési és ruházati költségeihez.

Sajnos nem a születési támogatás az egyetlen, ahol a rendvédelmi dolgozók hátrányt szenvednek, mivel a miniszter által felsorolt juttatások a rendvédelem területén vagy egyáltalán nem léteznek, vagy csak korlátozott mértékben érhetők el!

Példaként szolgálhat a munkába járáshoz vásárolt helyi havi bérlet, melyet a rendvédelmisek 2012. óta saját illetményükből vehetnek meg, míg a hondvédségi alkalmazottak számára (a napokban megjelent 7/2022. HM utasítás szerint – azt 100 %-ban megtéríti a tárca.

Nincs ez másként a pótlékok esetében sem. Amíg ugyanis egy nyolcórás éjszakai műszakért a rendőrök, tűzoltók, bv-dolgozók úgy 1500 forint pluszt kapnak, egyes katonáknak viszont egy új utasítás szerint akár 30 ezer is járhat.

Kettős mérce a javából, sajnos nem először! Miután a rendvédelmi dolgozókat 2020-ban kihagyták a különleges jogrend idejére bevezetett fokozott igénybevételi illetménypótlékból, tavaly pedig a pandémiás helyzet időszakában nyújtott kiemelkedő munka elismeréseként a katonák, honvédelmi alkalmazottak és civil honvédségi munkavállalók számára adott teljesítményjuttatásból, itt az újabb bizonyítéka annak, hogy a kormányzat következetesen kettős mércét alkalmaz a honvédségi és a rendvédelmi dolgozók juttatásainak megállapítása során.

Fentiek ismeretében azon sem lepődhet meg senki, hogy amíg a pályakezdő rendőr őrmesterek illetménye 2022-ben bruttó 266.569- Ft, addig a honvédségnél minimum 340.967 forintot vihetnek haza az kezdő őrmesterek.

A honvédek és a rendőrök közötti nyílt megkülönböztetés okát Lengyel Róbert, az Egységben Magyarországért ellenzéki pártszövetség rendvédelmi szakpolitikai kabinetvezetője a Szabad Európának adott interjúban az alábbiak szerint foglalta össze:

„Úgy tűnik, a jelenlegi kormányzat számára – megmagyarázhatatlan módon – az egyenruhás állomány feketeseggű, kivéve a honvédséget. Olyan érzésem van nagyon sokszor, hogy a 2006-os őszi események miatt a mai napig büntetik a magyar rendőröket. Olyan rendőröket is, akik abban az időszakban még az iskolapadban ücsörögtek. Még aktív rendőrként éreztem 2006 után, hogy a fideszes hatalom megbélyegzi a magyar rendőröket. Tegyük félre azt, hogy 2006-ban mi történt, tegyük félre, hogy milyen szakmai hibákat vétettek a megfelelő szintű rendőri vezetők. De az biztos, hogy emiatt a kis őrmesterek is szívtak hosszú időn keresztül. Ennek a végkicsengése a mai napig ott van a rendszerben.

Nem lehet véletlen, hogy egy kormány egy évtizeden keresztül hátra sorolja ezeket az embereket. Nem lehet véletlen, hogy egy kezdő őrmester nettó bére 160 ezer forint. Ha megnézzük, egy épeszű kormányzat bárhol Európában kiemelten kezeli a rendvédelmi szervek dolgozóit, anyagilag is, erkölcsileg is megbecsüli őket. Jelen pillanatban a magyar rendőrség és az egyéb rendészeti szervek vonatkozásában ez a megbecsülés abban nyilvánul meg, hogy a választások előtt két hónappal odadobnak nekik hathavi illetményt. Ennek egyértelműen választási üzenete van: hathavi bérrel megvásárlunk benneteket. Már akit lehet. Csak ott számolja el magát a Fidesz-kormány, hogy az egyenruhás állomány döntő többsége nem hülye. Átlátnak a szitán, és nem fogják elfelejteni az elmúlt éveket.

Meggyőződéssel mondom, hogy a magyarországi egyenruhások döntő többsége lélegzet-visszafojtva várja áprilist, és fellélegezve venné tudomásul a kormányváltást.”

Archívum

Share This