logo

Új BM szabályzó – változatlan szociális juttatások

2022.02.21.

Március 1-jétől új BM utasítás váltja fel a rendvédelmi munkavállalók szociális juttatásait jelenleg szabályozó belügyminiszteri normát. Ugyanakkor az adható szociális juttatások formái, illetve összegeik sem változnak, a szociális támogatások megmaradnak az évek óta változatlan szinten.

A munkavállalók szociális juttatásait két évtizede szabályozó 47/2001. (BK 24.) BM utasítást március 1-jétől a 3/2022. (II. 17.) BM utasítás váltja fel.

A rendvédelmi szerveknél, valamint a rendvédelmi technikumoknál dolgozó munkavállalók részére adható szociális juttatások fajtái azonban nem változnak: szociális, születési, beiskolázási, valamint temetési segély. Az egyes szociális támogatási formák felső összeghatára sem emelkedik.

  • A kedvezőtlen anyagi helyzetben lévők részére adható szociális segély nettó összege így maximum a rendvédelmi illetményalap kétszerese, azaz 77.300,- Ft.
  • A születési segély nettó 19.325,- Ft-tól 77.300,- Ft összegig adható, a szociális körülményektől függően.
  • A beiskolázási segély gyermekenként nettó 11.595,- Ft – 19.325,- Ft lehet, de alanyi jogon csak a három vagy több gyermekes munkavállalókat, valamint az egyedülálló, illetve a tartósan beteg gyermeket nevelő, emelt összegű családi pótlékra jogosult munkavállalókat illeti meg.
  • A temetési segély adható összege nettó 38.650,- Ft és 77.300,- Ft között mozog.

A szociális juttatások iránti kérelmek elbírálása változatlanul a rendvédelmi munkáltatók mellett működő, az érdekképviseletek és a munkáltatók által delegált személyekből álló szociális bizottságok útján történik.
Hogy akkor végül is miben van változás a 20 évvel ezelőtt kiadott BM utasításhoz képest? Végső soron az olyan kiüresedett tartalmú korábbi támogatási formákat hagyták el az új jogi normából, mint a kedvezményes üdültetés, stb.

A Hszt. hatálya alá tartozó hivatásos és rendvédelmi alkalmazottak szociális juttatásait változatlanul rendeleti szinten a 6/2013. (III. 27.) BM rendelet szabályozza.

Mint sok más jogintézmény (szabadság, jubileumi jutalom, stb.) vonatkozásában, a szociális juttatások terén is eltérőek a szabályok, hol az egyik, hol a másik jogviszonyban állók javára: így pl. a szociális segély összege a Hszt. hatálya alatt állók esetében a nettó 77.300,- Ft-nál magasabb is lehet. De pl. a beiskolázási segély a munkavállalók esetében nettó, míg a Hszt. hatálya alatt állók vonatkozásában bruttó 11.595,- Ft – 19.325,- Ft összeget jelent. A születési segély is a hivatásosok és rendvédelmi alkalmazottak tekintetében bruttó összeg, míg a munkavállalók esetében nettó.

Érthetetlen, hogy miért nem egységesítik – ahol pedig a hatáskör a BM kezében van – a rendvédelmi szerveknél foglalkoztatottak juttatásait! Holott ezt szakszervezetünk már számtalanszor indítványozta!
Arról nem is beszélve, hogy a szociális támogatások összeghatárait és folyamatosan karban kellene tartani, mert azok évről-évre kevesebb reálértékkel bírnak. (Az árszínvonal emelkedése 2010. óta 32,1 %-os volt!)

Ugyancsak hiába indítványozzuk évek óta, a pár nap múlva hatályba lépő BM utasításba sem került bele – pedig szerintünk erre a norma módosítás megfelelő alkalom lenne – a szemüveg költségtérítés és fogpótlás hozzájárulás kiterjesztése a rendvédelmi munkavállalókra!

FRSZ Jogsegélyszolgálat

Archívum

Share This