logo

Kormányinfó: megszűnik a rendőrök felmondási tilalma!

2022.05.26.

A költségvetési megszorító intézkedésekről (a kormány szóhasználatában az „extraprofit”megadóztatásáról) szóló mai Kormányinfón újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy a veszélyhelyzet végével feloldották a rendvédelmi dolgozók és az egészségügyi dolgozók felmondási tilalmát, azaz a háborús veszélyhelyzetben már nincs érvényben ez a szabály – írja a Telex és a HVG.

Ez azt jelenti, hogy május 31. után a testülettől távozni akaró rendvédelmi dolgozókat legfeljebb a 2 hónapos lemondási idő leteltéig tarthatják vissza a rendőri szervek.

A tilalmat még 2020. novemberében vezették be a koronavírus-járvány miatt, és pár hónapnyi szünettől eltekintve ez ideig érvényben is maradt, véleményünk szerint teljesen indokolatlanul korlátozva a rendvédelmi dolgozók munka és foglalkozás szabad megválasztásához való alkotmányos alapjogát.

A béremelésről is kérdezték a Miniszterelnökséget vezető minisztert, aki elmondta, hogy az nem vitás szerinte, hogy a pedagógusoknál és a rendvédelmi szerveknél indokolt a béremelés. „Van is ígéretünk, ezt be fogjuk tartani” – fogalmazott. Felelősséggel azonban a jelenlegi helyzetben nem tud nyilatkozni. Néhány hónap múlva lesz olyan helyzetben a kormány, hogy meg tudja mondani, mit tudna ígérni.

Ez összhangban van azzal, amit Pintér Sándor a honvédelmi és rendészeti bizottsági meghallgatásán a belügyi állomány béremeléséről mondott: ez az ország mindenkori gazdasági helyzetétől függ. Ez a fejlődés remélhetőleg folytatódik és megteremti a lehetőségét, hogy “munkatársainkat még jobban elismerjük és megfizessük”. Hozzátette, ígéreteket nem tesz, de azokat mindig betartja, a források elköltéséről viszont csak akkor tud nyilatkozni, ha ismeri a költségvetést 

Archívum

Share This