logo

Megkezdődött a szerződéses határvadászok toborzása

2022.07.15.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtótájékoztatót tartott, mert pénteken elkezdődött a szerződéses határvadászok toborzása. A tájékoztatón beszámoltak a leendő határvadászok szolgálati feladatairól, a felvételi eljárásról és az országos toborzás felépítéséről – írja a Telex.

A szerződéses határvadászok a készenléti rendőrség szervezeti egységéhez fognak tartozni, 5 megyében összesen 23 határvadászszázadot hoznak létre. Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1-1 század alakul, Csongrád-Csanád megyében 6, Bács-Kiskun megyében pedig 14.

Pozsgai Zsolt személyügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes arról beszélt, hogy gyors, intenzív képzést kapnak majd a határvadászok. Első ütemben 2200 határvadászt vesznek fel, a második ütemben egészül ki a létszám 4000 főre.

18 éves kor alatt nem vehetnek fel senkit határvadásznak, és az 55 éves vagy annál idősebb jelentkezőket is elutasítják. Legalább 8 általánossal rendelkezni kell, és a jelentkezőknek számítaniuk kell életvitel-ellenőrzésre, megbízhatósági vizsgálatra is, és büntetlen előéletűnek kell lenniük.

Egészségügyi, fizikai és pszichikai vizsgálat is lesz. A pszichikai vizsgálat is fontos, hiszen a határvadásznak fegyverhasználati jogosultsága lesz, és magas fokú pszichikai terhelés alatt lesznek. A fizikai felmérésen fekvőtámasz, felülés és 1500 méteres síkfutás lesz.

A határozott jogviszonyt 3 évre kötik majd, ami további 3 évre meghosszabbítható lesz. Jár majd nekik alapilletmény, szolgálati pótlék, és adott esetben kaphatnak éjszakai pótlékot, készenléti pótlékot vagy akár idegen nyelvi pótlékot is A cafeteria 200 ezer forint lesz évente, és utazási kedvezményeket, valamint lakbértámogatást is lehet majd igényelni. 12 órás szolgálatok lesznek, tehát néhány nap szolgálat után több nap szünet következik majd a beosztásukban. A képzés 160 óra lesz, és a képzés ideje alatt is kapnak majd bért. Rendészeti, jogi, emberi jogi, lövészeti, határrendészeti ismereteket is fognak tanulni, valamint elsősegélynyújtást is.

Toborzóirodák azokban a megyékben nyílnak, amelyekben a határvadászszázadok fognak működni. Szegeden, Kiskunhalason, Orosházán, Debrecenben és Nyírbátorban is lehet majd jelentkezni. Kiemelt célcsoportnak számítanak a munkanélküliek, az álláskeresők, a volt hivatásosok és a polgárőrök is. A határvadászok laktanyákban lakhatnak majd, ha esetleg családdal jönnek, akkor apartmanos elhelyezést tudnak biztosítani számukra a laktanyákban, kedvezményes térítés ellenében.

 

Archívum

Share This