logo

Béremelést sürget a rendőrszakszervezet!

2022.12.04.

Másfél év után újra összehívták a Belügyi Érdekegyeztető Tanácsot (BÉT). A Független Rendőr Szakszervezet még az ülés előtt javaslatot tett a Belügyminisztériumnak arra, hogy az egyeztetésen tűzzék napirendre a rendvédelmi alkalmazottak és a munkavállalók (például a háttérfeladatokat ellátó irodai dolgozók) illetményének rendezését, ők ugyanis nem részesültek a szeptemberi béremelésből – írja az Index.hu

Az 50 ezer fős állományból 15 ezren maradtak ki, a rendvédelmi igazgatási viszonyban (úgynevezett riaszosként) dolgozók ráadásul a két évvel ezelőtti 500 ezer forintos juttatást és a februárban kiutalt 6 havi fegyverpénzt sem kapták meg. Az érintettek ősszel egy petíciót is indítottak, melyet közel 10 ezren írtak alá.

„Az elmúlt hetekben az elégedetlenség csak még nagyobb lett, az infláció az egekben. Sajnos a BÉT egyeztetésén a Belügyminisztérium nem tudott ígéretet tenni a béremelésre, tárgyalópartnereink azt mondták, hogy »jelenleg nincs rá fedezet«” – számolt be az Indexnek az egyeztetés részleteiről Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, aki attól tart, hogy a tárca odáig húzza az ügyet, mígnem több ezren távoznak, ami könnyen ellátási problémákhoz vezethet.

Emlékeztetett, hogy korábban a hivatásos állománynál – különösen a tiszthelyettesek vonatkozásában – is évekig harcoltak a béremelésért, ami végül csak akkor következett be, amikor a rendőrök létszáma már olyannyira megfogyatkozott, hogy a szolgálati feladatokat is alig tudták ellátni. Ők végül most szeptemberben, egységesen kaptak bruttó 117 ezer forintot, ami Pongó Géza szerint bár „nem egy nagy összeg”, ha hozzávesszük a hathavi fegyverpénzt – ami nekik járt –, az idei év összességében már szebb képet mutat.

Noha a lemorzsolódási hullámot ez valamelyest mérsékelte, megállítani azt nem tudta. Vannak és lesznek is leszerelők, a következő béremelés ráadásul csak 2024-re van beígérve, ami a kollégák motivációját ugyancsak visszaveti. Mi azt szeretnénk elérni, hogy már 2023-ban folytatódhasson az illetmények felzárkóztatása, különben akár az az időszak is visszatérhet, amikor még évente 2000-2500-an szereltek le – hangsúlyozta Pongó Géza, az Indexnek adott interjúban.

A FRSZ céljai között szerepel a párbeszéd helyreállítása is, a szakszervezeti érdekegyeztetések az elmúlt években ugyanis „nem működtek tisztességesen”. Pongó Géza kiemelte, hogy az Országos Rendőr-főkapitánysággal utoljára 2021 decemberében tárgyaltak, de a fent említett BÉT-ülést is másfél év után hívták össze, míg korábban a kéthavi, havi rendszeresség volt a jellemző. Most a negyedéves gyakoriságra szeretnének átállni, erre ígéretet is kaptak, ehhez kapcsolódóan pedig várhatóan még az idén egy együttműködési megállapodást is aláírnak. A főtitkár szerint az egyezményre nagy szükség van, így ugyanis elkerülhető, hogy a megkérdezésük nélkül, „a fejük felett hozzanak döntéseket”, mint korábban számtalanszor.

Emlékeztetett, hogy legutóbb szintén „a semmiből”, egyeztetés nélkül hoztak létre egy új állománykategóriát, a 3 éves szerződéssel rendelkező határvadászokat, az intézkedés a szakszervezet szerint több sebből is vérzik. Egyrészt nem tudják, hogy mi a terv arra vonatkozóan, ha lejár a három év, ami jelenlegi információik szerint csak egyszer hosszabbítható. Célszerűnek tartanák, ha ezt követően lenne valamilyen átjárás a hivatásos állományba. Másrészt egyelőre nagy kérdés, hogy ez miként valósulhatna meg, a szerződéses határvadászoknál iskolai végzettségként ugyanis csak a nyolc általánost és egy négyhetes tanfolyam elvégzését kérik, miközben a nekik ígért bruttó 400 ezer forintos fizetéssel sok esetben többet keresnek, mint egy tíz év tapasztalattal és képesítéssel rendelkező rendőr. „Szakmai okokból sem tartjuk szerencsésnek, hogy ennyire keveset várnak el” – jegyezte meg Pongó Géza, aki felidézte, hogy októberben az egyik ilyen szerződéses határvadász szolgálat közben lett öngyilkos. „Ez a történet is jól mutatja, hogy milyen veszélyei vannak a képzetlenségnek” – tette hozzá a főtitkár, aki az egyeztetést illetően további pozitívumnak nevezte, hogy a Belügyminisztérium a szolgálati járandóság átalakítására nyitottságot mutatott, de afelől sem zárkóztak el, hogy a rendőrök és a rendőrnyugdíjasok az átalakuló Honvédkórházban a jövőben is ellátást kaphassanak.

Az ülésen arról is megegyeztek, hogy az FRSZ készít a problémákról egy összefoglalót, amit a tárca a következő egyeztetésig áttanulmányoz, „és amihez nem kell pénz”, abban megpróbálnak lépni. A Belügyminisztérium az országos hatáskörű szervek vezetőit is felszólította arra, hogy a korábbinál gyakrabban egyeztessenek a szakszervezettel.

Az eredeti cikk az Index oldalán, ezen a linken olvasható.

Archívum

Share This