logo

A MOSZ rendvédelmi szakszervezetei a BM parlamenti államtitkáránál

2022.12.19.

A megbeszélésen Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke megköszönte a lehetőséget és fontosnak nevezte azt, hogy a jelenleg nem kielégítően működő ágazati fórumok okán is fontos ez az egyeztetés, megbeszélés. Ez azért is fontos, mert a szakszervezetek képviselői közvetlenül tudnak információkat nyújtani a Belügyminisztérium vezetése számára az ágazatokban fellelhető problémákról. A megbeszélésen részt vett Holecz Gábor, a Munkástanácsok közszféráért felelős alelnöke, a Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Pongó Géza a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Kucsera Miklós, a Független Büntetés-végrehajtási Szakszervezetek Országos Szövetségének főtitkára, illetve Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. A megbeszélésen Palkovics Imre bevezető szavai után az Államtitkár úr is köszöntötte a résztvevőket, és ígértet tett arra, hogy ha nem is vele, de a Belügyminisztérium képviselőivel igyekeznek továbbra is fenntartani ezt a közvetlen egyeztetési formát.

Pongó Géza főtitkár elmondta, hogy mielőbbi és hathatós intézkedéseket remélnek a minisztérium részéről a rendvédelmi alkalmazotti és munkavállalói állomány béremelése tekintetében. Fontosnak nevezte, hogy a Riasz-os és munkavállalói állomány ugyanúgy teljesíti a kötelezettségeit, de amíg a hivatásos állomány körében az elmúlt időszakban számos illetményemelési intézkedésre került sor (2019. év végi jutalom, 2020-ban bevezetett, 2022-től megemelt kiegészítő juttatás, idén februárban kifizetett fegyverpénz, majd szeptembertől a hivatásos pótlék emelése), addig a Riasz.-os és munkavállalói állomány munkájának anyagi elismerése elmaradt, illetményük ezáltal jelentősen leszakadt a hivatásos rendvédelmi dolgozókhoz képest. Az állomány ilyen megosztottsága a hátrányosabb helyzetben lévők körében növeli az elkeseredettséget, a kollégák úgy érzik, hogy másodlagos foglalkoztatottként kezelik őket, ami könnyen a hivatásosok körében már megtapasztalt pályaelhagyáshoz vezethet.

Ugyancsak fontosnak nevezte a belügyi és rendőrségi érdekegyeztetés, a rendvédelmi érdekképviseletek szakmai vezetéssel folytatott párbeszédének ismételt rendszeressé tételét. Az idei évben jelen megbeszélés időpontjáig sem belügyi sem rendőrségi érdekegyeztető fórum ülés nem került megtartására – legutóbb 2021-ben ültek tárgyalóasztalhoz a munkáltatói és munkavállalói oldal képviselői -, holott pl. a rendőrség vonatkozásában azt írásban is többször kezdeményezték. Kérte az Államtitkár úr segítségét abban, hogy ez az érdekegyeztető fórumok, a jövőben is legyenek működőképesek és ezáltal töltsék be szerepüket a két oldal közötti információk megfelelő áramoltatása, így az állományt érintő problémák gyors és hatékony kezelése terén.

Megemlítette, hogy továbbra sem értjük, és diszkriminatívnak tartjuk a járadékosok kereseti korlátját, illetve kérte, hogy ennek eltörlésében szintén nyújtson segítséget az Államtitkár úr.

Az Államtitkár úr válaszában méltatta a találkozót, és elmondta, hogy a felhozott problémákat két részre tudja osztani: az egyik, amelyben lehet közvetlen segítséget és eredményeket elérni, a többi felvetett gond esetében azonban hosszabb egyeztetési folyamat szükséges. Könnyebben kezelhető kérdésnek, illetve problémának nevezte, – amit a szakszervezeti vezetők is jeleztek -, a járadékosok kereseti korlátjának kérdését, amelyben megpróbál intézkedni. Nehezebb kérdés, azaz hosszabb egyeztetést kíván majd az érdekegyeztető fórumok helyretétele. Jelezte továbbá azt is, hogy érzékelik a rendvédelmi szférában bekövetkezett béremelések kapcsán az egyensúlytalanságot, és külön kezelendő gondnak nevezte az egyenruházati ellátás témakörét. A börtön holding működésével kapcsolatban megjegyezte, hogy a kintlévőségek miatt amúgy is jelentős problémák vannak. Azt is jelezte, hogy a Belügyminisztérium vezetése is érzékeli a korfával kapcsolatos problémákat, de kérte, hogy vegyék figyelembe azt, hogy ő még ezen a területen nem töltött el huzamosabb időt, így szüksége van arra, hogy ezeket a kérdéseket mélyebben tudják tanulmányozni.

A találkozó végeztével az érdekképviseletek, illetve Palkovics Imre elnök úr köszönetet mondott a megbeszélés biztosításáért az Államtitkár úrnak, és jelezte, hogy a felvetett témákat esetlegesen a Munkástanácsok részéről, az ágazati elnökök által összefoglalva, írásban is megküldésre kerül.

A cikk teljes terjedelemben a MOSZ honlapján olvasható.

Archívum

Share This