logo

Alaptörvény módosítással tiltanák be a hivatásos katonák szakszervezetét

2023.11.22.

A „gránitszilárdságú” Alaptörvény 12. módosításának egyik korántsem szimbolikus szabálya, hogy a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjai jogállásáról a jövőben az Országgyűlés helyett a kormány rendelkezhet. A javaslat szerint a honvédség hivatásos állományú tagja jogállásával összefüggésben szakszervezet nem alakulhat és tevékenykedhet. A jövőben csak a kormányrendeletben meghatározott szabályok szerint lehet honvédségi érdekképviseletet alakítani.

Valamiféle „szakszervezet-pótlékot” tehát valószínűleg megenged majd a kormány, mert a szöveg úgy folytatódik: „A Magyar Honvédség hivatásos állományú tagja jogállásával összefüggésben működő más érdek-képviseleti szervezet a Kormány rendeletében meghatározott sajátos szabályok szerint alakulhat és tevékenykedhet.” A katonákat érintő változtatások szükségességét a szövegtervezet azzal indokolja, hogy „ezzel biztosítja a kormány számára egy hatékony és a változó kihívásokat eredményesen lekövetni képes jogállási rendelet megalkotását.”

További részletek a HVG cikkében, ezen a linken.

Egy más témájú törvényjavaslatba rejtette el a kormány azt a kétmondatos jogszabály-módosítást, amely fenekestül forgathatja fel több tízezer katona életét. A HVG úgy tudja, ez csak az első hulláma a honvédségi állományra vonatkozó szabályok tervezett “rugalmasabbá” tételének. Jöhet a sávos fizetés és a teljesítményértékelés, mostani formájában megszűnhet a szabadság és a túlóra is.

További részletek ebben a HVG cikkben olvashatók.

Archívum

Share This