logo

Orbán: Magyarországon sosem fogják magukra hagyni az egyenruhásokat

2020.06.27.

Magyarországon sosem fogják magukra hagyni az egyenruhásokat – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Rendészettudományi Karának tisztavatóján. Az emelkedettnek szánt beszéd azonban csak részben volt köszönőviszonyban a valósággal – írja a Népszava.

Mindenesetre a kormányfő a budai Várban, a Kapisztrán téren tartott ünnepségen – ahol 102 hallgató tett tiszti esküt a Szent Korona másolata és a történelmi zászlók előtt – egy ellentétpárral nyitott: a szétzuhanó Nyugatot, és a rend Magyarországát állította szembe.

Azt mondta, az egyenruhásokra váró jövő nem ígérkezik egyszerűnek, meglepő és felkavaró dolgok történnek ugyanis: jómódú országok egészségügyi rendszerei omlottak össze néhány nap alatt, gazdag országok indultak el a pénzügyi összeomlás irányába, példátlan erőszakhullám perzsel végig nagyvárosokon.

A fegyveres szervezeteket megalázzák az utcán és a politikában is, a közrend őreit rasszistának minősítik, az egyenruhások iránti közmegbecsülést köztéri szobrokkal együtt döntik le, „az állam és a törvény kivonul az utcáról” – fogalmazott Orbán Viktor.

Hangsúlyozta ugyanakkor: Magyarország nem ilyen ország, és nem is lesz ilyen. És „önök biztosak lehetnek abban, hogy mi sohasem fogjuk magukra hagyni az egyenruhásainkat”, akiket megbecsülés, tisztelet illet, mert „vásárra viszik a bőrüket a mi biztonságunkért és az otthonaink békéjéért” – nyomatékosította a hallgatók előtt. Arról is biztosította a friss tiszteket, őket, hogy szolgálatuk minden percében érezni fogják: „Magyarország önök mögött áll”.

Arra a miniszterelnök nem tért ki, hogy a rossz szolgálati körülmények és a szerény díjazás okán alig sikerül határvadászt toborozni a déli határra. Ahogy azt sem részletezte, hogy sok rendőr lendületesen szerel le, ugyanis az állam nem fizeti ki, azt sem, ami jár – miközben túlterheli az egyenruhásait. És azt sem pertraktálta a kormányfő, hogy a rendőröknek tett anyagi ígértekből semmi sem teljesült, viszont a „mögöttük álló kormányzat” megnehezítette a kilépésüket.

Orbán Viktor inkább a hazaszeretet tagadhatatlan fontosságáról beszélt. (Az ünnepségen a kormányfő mellett jelen volt Pintér Sándor belügy- és Benkő Tibor honvédelmi miniszter, továbbá a tábornoki kar.

Ők esküdtek
Az NKE Rendészettudományi Karáról 70-en a rendőrségnél, 11-en a katasztrófavédelemnél, 21-en pedig a büntetés-végrehajtási szervezetnél kezdik meg szolgálatukat.

A koronavírus-járvány a tisztjelölt hallgatók életébe is számos új kihívást hozott. A távoktatás mellett szolgálatteljesítési kötelezettségeiknek is eleget kellett tenniük, két és fél hónapon keresztül a veszélyhelyzetből adódó rendészeti feladatokat láttak el.

A most végzetteké az első olyan alapképzéses évfolyam, amely 2017-ben már a Ludovika Campuson kezdte meg tanulmányait. Szintén 2017-ben kezdődött meg az átállás a hároméves tisztképzésről a négyévesre, emiatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak idén nem bocsát ki pénzügyőr tisztet az egyetem – közölték.

Archívum

Share This