logo

Rendvédelmi szakszervezetek: emeljék az illetményalapot 50 ezer forintra!

2020.11.24.

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) munkavállalói oldalát alkotó szakszervezetek kezdeményezték a belügyminiszternél a parancsnoki illetmények közel duplájára emelésére benyújtott törvényjavaslat visszavonását, a rendvédelmi illetmény alap 50 ezer Ft-ra történő felemelését 2021. január 01-től, valamint BÉT sürgős összehívását.

Az előzmények, és a visszavonni kért törvényjavaslat ezen a linken, a BÉT MVO elnökének levele pedig az alábbiakban olvasható.

A BÉT MVO elnökének belügyminiszternek írt levele

DR. PINTÉR SÁNDOR ÚR
BELÜGYMINISZTER, MINISZTERELNÖK- HELYETTES
BÉT Kormányzati Oldal Elnöke

Tisztelt Belügyminiszter Úr!

A BÉT Munkavállalói Oldal Szakszervezetei, a rendvédelmi szervek állománya, meglepetéssel és megdöbbenéssel olvasták a Parlament elé beterjesztett T/13657 számú törvénytervezettben megjelent javaslatot, mely szerint a rendészeti szervek országos vezetői jövő januártól akár 1,9 millió forint havi illetményre is jogosultak lehetnek. Jelentősen emelkednek, akár 100%-kal a helyetteseik és a megyei parancsnokok illetménye is.

Az intézkedéssel tovább nő a vezetői és a beosztotti állomány közötti bérolló, hiszen az egységes 10 %-os kiegészítő juttatással is a vezető állomány járt jól, ezért javasoltuk a differenciált juttatás bevezetését. Nem beszélve a parancsnoki állomány egyéb juttatásáról (szolgálati gépjármű teljes szervízeléssel, üzemanyag, telefon, lakhatási támogatás stb.).

A parancsnokok fizetésemelésével szemben a rendvédelem területén dolgozó valamennyi munkavállaló, ideértve a Vízügyi dolgozókat is, alulfizetettek és túlhajszoltak, szociális és egzisztenciális problémával küzdenek.

Az állomány hiába várta a beigért hivatásos életpályamodell továbbfejlesztését, a 10 %-os kiegészítő juttatás illetményrendszerbe történő beillesztését, a cafetéria keret megemelését.

Tisztelt Miniszter Úr!

A BÉT Munkavállalói Oldal egységesen, a szakszervezetek külön-külön is többször jelezték a Minisztérium vezetői felé, hogy egyre nő a feszültség a rendvédelmi szerveknél a leterheltség, a leszerelések, a szakmai és anyagi megbecsülések hiánya miatt.

Nagyon sok kolléga jelezte felénk, hogy az állampolgárok iránt érzet tisztelet, az esküjükkel szentesített hivatástudat, a kollégáik iránti lojalitás miatt maradtak még a rendszerben, de a pandémia járvány megszűnése után távozni fognak a szervezetüktől, leszerelnek.

A BÉT Munkavállalói Oldal a törvénytervezettel kapcsolatos kérdések megbeszélése érdekében kéri a Belügyi Érdekegyeztető Tanács sürgős összehívását, egyben javasolja a benyújtott törvényjavaslat visszavonását és a rendvédelmi illetmény alap 50.000.-Ft-ra történő felemelését 2021. január 01.-től.

A rendvédelmi szervek állománya kéri és reméli, hogy ezen a BÉT ülésen Miniszer Úr részt vesz.

Tájékoztatom, hogy az Önnek írt levelemet a szakszervezetek felteszik a honlapjukra.

Budapest, 2020. november 23.

Tisztelettel:

Powell Pál s. k.
BÉT Munkavállalói Oldal Elnöke

Archívum

Share This