logo

Pongó Géza: nem szerencsés a rendőri vezetők illetményemelésének időzítése

2020.11.27.

Rossz időben, szerencsétlenül kétszerezi meg a rendészeti vezetők illetményét a kormány. A testületben, a közrendőrök körében felháborodás és keserűség van – olvasható a Klub Rádió honlapján.

A honvédelmi törvény módosításába rejtette a kormány sunyi módon azt a változtatást, amellyel a rendészeti csúcsvezetők illetményét megduplázza. A rendőrség első emberein kívül jól járnak a pénzügyőrök, terrorelhárítók vezetői, az idegenrendészetben, büntetés-végrehajtásban, katasztrófavédelemben, nemzetbiztonsági szolgálatoknál dolgozók parancsnokai, sőt még a Kövér László magánhadseregének titulált országgyűlési őrség legmagasabb beosztású tisztjei is. 

Az illetmény megemeléséről a kormány valószínűleg nem tárgyalt senkivel, a Független Rendőr Szakszervezettel biztosan nem, ők még tájékoztatást sem kaptak. Utólag sem. Pongó Géza főtitkár szerint a rendőrségnél nagy a felháborodás és a keserűség. Elképesztően rosszkor hozta meg ezt a döntést a kormány. Szolgálni kell a határokon, részt kell venni a járvány elleni védekezésben, az elvezényelt rendőrök munkáját a kollégáiknak kell elvégezniük, iszonyatos a leterheltség. Az 50 ezres testületből évente kétezren távoznak, utánpótlás alig van. Budapesten és a többi nagyobb városban égető a hiány. Komolyabb, legalábbis érezhető béremelésre számítottak. Volt ugyan egy 10 százalékos fejlesztés, de azt már nem tudták elérni, hogy ez bekerüljön az alapjuttatásba. Egy kezdő tiszthelyettes 160 ezer forintra számíthat havonta, és a pályája végén sem lesz csillagászati összeg a zsebében. Így hát fogy a létszám. A feladat meg szaporodik.

A Klub Rádió Reggeli Gyors című műsorának adott főtitkári interjú ezen a linken hallgatható meg.

Az előzmények és a szakszervezetek javaslatai itt olvashatók.

Archívum

Share This