logo

Módosult a szolgálati járadékosok idei kereseti plafonja

2021.06.03.

Módosították a szolgálati járandóságban részesülők kereseti plafonját. A változás lényege, hogy a járandóság folyósítása mellett elérhető éves jövedelem felső határát nem az év első napján, hanem a mindenkor érvényes minimálbérhez viszonyítva kell meghatározni, már idén is. (A korhatár előtti ellátásról szóló 2011. évi CLXVII. törvényt (Kenyt.) a Magyar Közlöny 97. számában megjelent 2021. évi LIII. törvény módosította.)

A kereseti korlát számítására vonatkozóan a jogszabály 11. paragrafusa új (1a) bekezdése rögzíti, hogy amennyiben a minimálbér havi összege a tárgyévben emelkedik, az éves keretösszeget a megemelt összeg alapján kell meghatározni, és a korábban esetleg már elrendelt szüneteltetést is ennek figyelembevételével – a kötelező legkisebb munkabér megemelt havi összegének hatálybalépését követő 30 napon belül – felül kell vizsgálni. A törvény új 28. szakasza értelmében a 11. paragrafus (1a) bekezdése alapján a szüneteltetés felülvizsgálatát a minimálbér 2021. február 1-jétől hatályos emelésére tekintettel 2021. július 30-áig kell elvégezni.

Korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet arra, hogy hiába emelték fel a minimálbér összegét 2021. február hónaptól 167.400 forintra, az a szolgálati járandóságban részesülők 2021. évi kereseti plafonját önmagában nem módosította. Ennek oka, hogy a kereseti korlátot a jogszabály ez ideig hatályos szövege a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegéhez kötötte.

Archívum

Share This