logo

A versenyszektor béreihez kell igazítani a kezdő rendőrök fizetését!

2022.07.05.

Meg kell nézni a versenyszektor béreit, és látva azokat, ahhoz kell fölemelni a kezdő rendőr fizetését. Hogyha ez nem fog megtörténni, akkor a pályáról egyre többen el fognak vándorolni, és nem fognak jelentkezni a fiatalok erre a pályára – mondta Pongó Géza az FRSZ főtitkára az ATV Híradónak.

Ezt támasztja alá a Népszava friss cikke is, mely szerint öt év alatt felére csökkent a rendészeti szakközépiskolákba jelentkezők száma. 2017-ben még 3528-an kezdték meg tanulmányaikat, tavaly már csak 1874-en. Ebben ráadásul azok is benne vannak, akik a 10 hónapos, rendőrjárőr tanfolyamot kezdték el.

Közben havi bruttó 260 ezer forintért toboroznak fegyveres biztonsági őröket határőrizeti szolgálatra. Az MSZP szerint ennyiért nehéz lesz elég határvadászt találni, ugyanakkor ha többet kapnának, az a rendőrségen belül bérfeszültséghez vezetne. A kezdő rendőri fizetés ugyanis csak bruttó 266 ezer forint, amely csak túlórákkal érheti el a 300-400 ezer forintot.

Az ATV Híradó összeszedte, hogy kezdő utaskoordinátorként bruttó 320 ezer forintot lehet keresni a BKK-nál. Az Aldinál bruttó 391 ezer forint jár egy kezdő áruházi dolgozónak, míg a rendőrség bruttó 260 ezer forintot ajánl, ha valaki fegyveres biztonsági őrként jelentkezik határőrizeti szolgálatra.

A miniszterelnök szeptemberre tűzte ki az új testület felállítását, ami a rendőrségen belül kap helyet és összesen 2-4 ezer embert terveznek felvenni határvédelmi szolgálatra.

Harangozó Tamás szerint már rég fel kellett volna állítani a testületet, amit ők is többször javasoltak. Szerinte a bruttó 260 ezer forintos fizetés bérfeszültséghez vezethet. Szerinte ezzel az összeggel nem lesznek képesek többezer embert felvenni, de ha magasabb lenne a fizetés, akkor rendőrök pártolnának át erre a feladatra.

 

Archívum

Share This