logo

Nesze semmi, fogd meg jól!

2021.01.04.

Powell Pál a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) munkavállalói oldalának elnöke 2020. december 22-én megbeszélésen vett részt a Belügyminisztériumban. A megbeszélésen a helyettes államtitkár tolmácsolta a belügyminiszter köszönetét és elismerését az egész rendvédelmi szektor kimagasló teljesítményéért.

Sajnos az állomány jövedelmi helyzetének javítására irányuló konkrét kormányzati elképzelésekről az érdekvédők ezúttal sem kaptak érdemi tájékoztatást. Így továbbra sem tudható, hogy mikor tervezik emelni a 2008. január 01-je óta változatlanul 38.650 forintos illetményalapot, és hogy mikor emelik meg a 2012-ben 200 ezer forintra csökkentett cafetéria keretet. Nem tisztázódott a 2020. januárjában tett ígéretek sorsa sem, így nem tudható, hogy valóban sor kerül-e:

  • a hivatásosok számára idén tavaly januártól bevezetett 10 %-os kiegészítő juttatás illetményrendszerbe történő beépítésére,
  • a BM vezetői által felvillantott 3 évente hat havi illetménynek megfelelő új juttatási forma bevezetésére.

Azt viszont kijelentette a BM személyügyi helyettes államtitkára, hogy: „A szolgálati nyugdíj visszaállítása nincs napirenden, nem támogatott.”

Tudható továbbá az is, hogy a vírushelyzetre tekintettel, annak elmúlásáig a „folyamatos párbeszéd a jelenlegi formában marad fenn”. Ennek alapján úgy tűnik, hogy a BÉT ülését 2021-ben sem tervezi összehívni a BM, miként azt a szakszervezetek többszöri kezdeményezése ellenére tavaly sem tette meg.

Jó hír viszont, hogy a honvédelmi alkalmazottak számára 2 %-os keresetkiegészítés kifizetését rendelte el a miniszter. Kár, hogy ez a rendvédelmi dolgozókat nem érinti….

A megbeszélés emlékeztetője innen tölthető le.

Archívum

Share This