logo

Rendvédelmiseknek karácsonyra: veszélyhelyzeti szigorítások, ellentételezés nélkül

2020.12.14.

December 10-ével hatályba léptek az 570/2020. (XII.9.) Kormány rendeletnek a Hszt.-t a veszélyhelyzet idejére módosító rendelkezései. Ezek szinte kivétel nélkül szigorításokat, illetve az egyébként érvényes jogosultságok korlátozásait takarják. Ugyanakkor a járandóságok 2021. évi emeléséről semmiféle hír nincs, ha a parancsnoki illetmények emelésétől eltekintünk. A változásokról szóló cikkünk az alábbiakban olvasható.

 

Eltérések a Hsz. szabályaitól, a veszélyhelyzet idején
December 10-ével hatályba léptek az 570/2020. (XII.9.) Korm. rendeletnek a Hszt.-t a veszélyhelyzet idejére módosító rendelkezései. A legfontosabb eltérő rendelkezések a következők.

Ismételten nem szüntethető meg lemondással a hivatásos szolgálati jogviszony. Mint ismeretes a kifogástalan életvitel ellenőrzéséhez történő hozzájárulás visszavonása okán már 2020. július 01-je óta nincs mód és lehetőség a hivatásos szolgálati jogviszony azonnali megszüntetésére.

A heti szolgálatteljesítési idő a túlszolgálattal együttesen meghaladhatja a 48 órát is, mint ahogy a napi szolgálatteljesítési idő is lehet 12 óránál hosszabb a nem hivatali munkarendben dolgozók esetében.

A szolgálatteljesítési időbeosztás előre történő közlésének határideje is lerövidül, így 1 héten belüli időpontra is eshet a munkáltató általi időbeosztás meghatározás.

A két szolgálat közötti pihenőidő sem tiszta 8 óra, abba ugyanis átmenetileg az utazási idő is beszámítható, egyedüli korlát, hogy utazás nélkül 6 órát biztosítani kell.

A túlszolgálat megváltásának módjáról (pénzbeli vagy szabadidő), az állományilletékes parancsnok dönt.

Az állományilletékes parancsnok a szolgálatteljesítési időrendet írásban módosíthatja, e tekintetben a munkaköri leírás módosítása nem szükséges.

A fentebb felsorolt rendelkezések a rendvédelmi alkalmazottakra is vonatkoznak, kivéve a szolgálatteljesítési időbeosztás előre közlésének lerövidítésével kapcsolatos módosulást.

A még 2020-ban esedékes, de még el nem végzett időszakos egészségi, pszichikai, fizikai alkalmassági vizsgálatokat nem kell elvégezni sem a hivatásos, sem a nem hivatásos jogviszonyban állók esetében sem. Az elmaradt vizsgálatokat a veszélyhelyzet megszűnésétől számított 6 hónapon belül kell majd pótolni, de abban az esetben, ha 2021-ben is esedékes a vizsgálat elvégzése, úgy a 2020. évről elmaradt vizsgálatot nem kell pótolni.

A fenti veszélyhelyzeti Hszt. változásokat is tartalmazó 570/2020. (XII. 9.) Korm. rendelet a Magyar Közlöny december 9-én megjelent 273. számában került kihirdetésre.

FRSZ Jogsegélyszolgálat

Ezzel szemben – a korábbi ígéretek ellenére – nincs hír:

  • a hivatásosok számára idén januártól bevezetett 10 %-os kiegészítő juttatás illetményrendszerbe történő beépítéséről, és a 2008. óta változatlan illetményalap emeléséről,
  • a BM vezetői által idén év elején felvillantott 3 évente hat havi illetménynek megfelelő új juttatási forma bevezetéséről, és
  • a rendvédelmi dolgozók cafetéria keretének 400 ezer forintra történő tényleges megemeléséről sem.

Az Országgyűlés előtt ugyanis csak az az éj leple alatt benyújtott Hszt. módosítás fekszik, mely a rendészeti szervek országos vezetőinek és megyei parancsnokainak illetményét jövő januártól közel a duplájára emelné.

A honvédeknek legalább a különleges jogrend szerinti veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatok ellátásának ellentételezéseként bevezeték a napi 10 ezer forint összegű fokozott igénybevételi illetménypótlékot. Ezzel szemben a rendvédelmi dolgozók pénzbeli juttatásaival nyilvánvalóan nem kívánnak foglalkozni, mivel a szakszervezetek javaslataira (lásd itt, itt és itt) a tárca hónapok óta nem reagál érdemben.

Archívum

Share This